2011. december 15., csütörtök

A lakótelep tervezése (1970)

"A lakótelep a 32-es főközlekedési úton most épülő felüljárón és a Keskeny J. úti aluljárón keresztül kapcsolódik a belvároshoz. A két kapcsolódási ponttól egy teljes útgyűrű fut körbe a lakótelepen és zárja magába a településrész központját és a négy szervezési egységre osztott lakóterületet. Az útgyűrűn kívül helyezkednek el az 1-3 szintes családiházas jellegű, társasházas területek."

1970. — az I. beépítési terv makettfotója

"A lakóépületektől széles gyalogút vezet az autóbusz-megállóhoz, és tulajdonképpen erre az útvonalra, erre a minden lakos által a munkába menet és a munkából hazajövet biztosan igénybevett útvonalra szerveződik minden. Ennek a gyalogútnak a mentén helyezkednek ugyanis el az összes gyermekellátási intézmények (bölcsőde, óvoda, általános iskola) és a napi bevásárlást szolgáló ABC Áruház. Nem kell tehát kerülőket tenni a gyermekek elhelyezése vagy a vacsora megvásárlása során. Ez a szervezés nem rabolja feleslegesen az amúgy is kevés szabadidőt, hanem a lehető legkisebb idő ráfordítással és fáradsággal teszi lehetővé a lehető legteljesebb ellátás biztosítását."

1970. — II. beépítési terv

Generáltervező: Zoltai István (LAKÓTERV)

Az idézetek forrása:
Barna Gábor: Szolnok-kisgyepi városrész terve. (Jászkunság, 1970. szeptember)
A képek a Szolnok Kisgyep program javaslat (Lakó és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat. Bp. 1970.) című kiadványból származnak.